Isu obesiti sememangnya menjadi isu yang penting dan hangat di bincangkan. Pusat Maklumat Pemakanan telah mengambil penekanan dalam beberapa aspek termasuk persediaan mental dan fizikal sebelum memulakan sebarang program pengurusan berat badan.
Antara topik yang disentuh adalah :
1) Strategi Pengurusan Berat Badan.
2) Teknik mengatasi cabaran dalam pengurusan berat badan.
3) Penyediaan makanan rendah kalori
4) Teknik Senaman untuk penurunan berat badan
Dalam setiap topik diatas diselitkan latihan pengiraan berat sasaran, nilai keperluan kalori, pembahagian kalori harian, strategi menurun berat badan, teknik menewaskan 'pleataeu', teknik pengambilan makanan yang betul, teknik mengelakkan pembentukan lemak badan, teknik menurunkan berat badan yang cepat, menghasilkan 'meal replacement', senaman yang khusus membakar lemak dalam tubuh.
Kursus ini telah menarik seramai 40 orang anggota kesihatan, berikut disertakan beberapa gambar sepanjang kursus dijalankan.
Sesi pendaftaran dan antropometri |
Pendaftaran dan antropometri |
Sesi taklimat penyediaan hidangan sihat |
Antara peserta yang hadir |
Demostrasi menyediakan makanan rendah kalori - oleh Pegawai Dietetik |
Menyediakan 'meal replacement' |
Ramuan 'Slimming Soup' |
Taklimat teknik senaman penurunan berat badan |
Disediakan oleh :
Mohd Zamir Bin Majid
Pegawai Pemakanan, Keningau
No comments:
Post a Comment